La Biblioteca Digital Francesa donarà accés també a llibres amb drets vigents

Posted on 18/Març/2008

0


 

gallica2.jpg

És sabut que una de les claus de l’èxit dels projectes digitals és la correcte gestió dels drets d’explotació de les obres. Les lleis de propietat intel·lectual no permeten la inclusió de documents en una biblioteca digital a excepció de què siguin obres de domini públic (això és que els drets d’explotació han expirat) o que tinguem l’autorització dels propietaris d’aquests drets. D’aquesta forma la majoria de biblioteques digitals “nacionals” comencen normalment per donar accés a obres bàsicament anteriors al segle XX. Certament és un fons interessant per a una part dels usuaris, però segurament no és un fons d’ús general.

La Biblioteca Nacional francesa a través de la seva biblioteca digital Gallica 2 ha encetat una experiència molt interessant: arribar a un acord amb editors de llibres electrònics “actuals” per posar-los a disposició de la ciutadania mitjançant una línia de subvencions específica. Aquest acord ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Biblioteca Nacional francesa, le Syndicat national de l’édition, la Direction du Livre et de la Lecture, le Centre National du Livre, els distribuïdors de llibres electrònics i els editors.

L’acord al qual han arribat el ministeri de cultura francès és de moment per un any i expira el 9 de març de 2009. Com s’indica a Gallica2: “selon le titre et le site partenaire, vous pourrez feuilleter le document gratuitement, le louer pour une durée déterminée, le télécharger sur votre ordinateur, votre PDA ou votre téléphone portable ou le commander en ligne. Le prix de chaque service est déterminé par l’e-distributeur et l’éditeur”.

Per fer possible aquest projecte Centre National du Livre ha creat una línia d’ajuts per a les editorials que vulguin participar en aquest projecte.

Anuncis