Convidar “de gratis” a delinquir amb el cànon

Posted on 10/Març/2008

0


L’inefable Luis Herrero, del Partit Popular ens animava a tots en plena campanya electoral a delinquir practicant la mal anomenada “pirateria”. Segons aquest eurodiputat, “Os animo a que delincáis. Porque coño, (el canon) ya os lo han cobrado. Si vas a ser un pirata, date el placer de serlo”. Aquest partit ha trobat un filó d’or a base d’intoxicar en aquest tema. No oblidem pas que, de fet, a qui ataquen denunciant el cànon és als suposats amics de ZP (els artistes que el recolzen). No entraré ara a fons en aquest tema, el cànon no és just i cal reformar-lo, però amb la mateixa força cal denunciar les manipulacions que sobre el tema es fan des de l’esquerra i la dreta; de dalt a baix; dels que estan a favor i dels que estan en contra. En Luis Herrero, que és eurodiputat, hauria de saber que la cambra que cada mes que li paga el sou és la qui aprova les directives comunitàries que després fan que els estats hagin d’adaptar aquestes directives al seu ordenament jurídic. Ell ho sap, però no consta que ni ell ni el seu grup parlamentari a la cambra europea hagin presentat cap moció per modificar la directiva i eliminar el cànon, per què? Perquè saben perfectament que els seus col·legues europeus senzillament els dirien “sont fous c’est espagnols” ja que per fer-ho, Europa hauria d’abandonar el Conveni de Berna sobre el tema i abandonar l’OMC, entre d’altres coses.

A més a més, sa senyoria hauria també de ser que no pot convidar a delinquir en aquest tema, perquè precisament no és un delicte a Espanya, ja que les reproduccions sense afany de lucre no són delicte (art. 31 LPI), potser com a molt un il·lícit civil, però en cap cas la fiscalia espanyola està per perseguir internautes per aquest tema, al contrari, el Fiscal General de l’Estat va dictar una circular als fiscal senyalant que no s’havia de perseguir per la via penal aquests actes.

Finalment el Partit Popular, en tota la campanya no ha dit com ho faria per eliminar el cànon; no ho diuen perquè només hi ha una solució, eliminant la possibilitat de fer còpies privades. Això és el que no ens diuen, per eliminar el cànon, i amb la directiva europea a la mà, si salta el cànon, salta la còpia privada, aleshores sí que seria il·legal copiar un CD, fer un fotocòpia, etc sense autorització.

I insisteixo, el mecanisme actual de cànon no és just, però una cosa és la reforma i l’altre la demagògia, almenys amb les lleis a la mà. I certament, les lleis es poden canviar, doncs que comencin, si s’atreveixen, que animin els seus col·legues del Parlament Europeu a derogar la directiva.

Anuncis
Posted in: Dret d'autor